Saturday, September 24, 2005

Jabir Ibnu Hayyan: Bapa Kimia Dunia
Ilmuan Islam: Bahan penulisan Bapa Kimia Dunia diguna hingga kini


BAPA Ilmu Kimia Dunia, Abu Musa Jabir Ibnu Hayyan, turut menyumbang kepada proses menyediakan pelapisan bahan antiair pada pakaian serta campuran bahan cat dan gris.

Selain itu, beliau mengembangkan teknik peleburan emas dengan menggunakan bahan aqua regia.

Idea eksperimen Jabir sekarang menjadi dasar untuk mengklasifikasikan unsur kimia terutama pada bahan logam, bukan logam, dan penguraian bahan kimia.

Beliau merumuskan tiga bentuk berbeza daripada bahan kimia berdasarkan unsur-unsurnya:

 • Cecair (spirit), yakni yang mempengaruhi pengewapan pada proses pemanasan, seperti pada bahan kapur barus (camphor), arsenik, dan ammonium klorida.

 • Logam, seperti emas, perak, timah, tembaga, besi.

 • Bahan campuran, yang boleh ditukar menjadi serbuk.

  Jabir cukup terkenal kerana hasil penulisan yang melebihi daripada seratus risalah dan diabadikan sehingga kini. Ada 22 risalah yang antaranya berkaitan dengan alkimia (Al-Kimiya daripada bahasa Arab) dan ilmu kimia.

  Beliau yang memperkenalkan model penelitian dengan cara eksperimen di dunia alkimia atau dalam erti kata lain, beliau yang menjana momentum bagi perkembangan ilmu kimia moden.

  Pada abad pertengahan, risalah Jabir dalam bidang ilmu kimia, termasuk kitabnya yang masyhur iaitu Kitab Al-Kimya dan Kitab Al-Sab'een, diterjemahkan ke bahasa Latin.

  Bahkan terjemahan Kitab Al-Kimya diterbitkan oleh orang Inggeris, Robert Chester pada 1444, dengan judul The Book of the Composition of Alchemy.

  Buku kedua, Kitab Al-Sab'een diterjemahkan oleh Gerard dari Cremona sementara Berthelot pula menterjemahkan beberapa buku beliau antaranya dikenali dalam judul Book of Kingdom, Book of the Balances dan Book of Eastern Mercury.

  Pada 1678, seorang berbangsa Inggeris iaitu Richard Russel mengalih bahasakan karya Jabir yang lain dengan judul Sum of Perfection.

  Berbeza dengan pengarang sebelumnya, Richard adalah yang pertama kali menyebut Jabir dengan sebutan Geber dan memuji ilmuwan itu sebagai seorang pendeta Arab dan ahli falsafah.

  Buku Richard kemudiannya menjadi sangat popular di Eropah selama beberapa abad lamanya dan telah memberi impak serta pengaruh besar kepada evolusi ilmu kimia moden.

  Sungguhpun begitu, daripada semua karyanya, hanya sedikit saja yang diterjemah manakala sebahagian besar karyanya masih kekal dalam bahasa Arab.
 • Jabir pelopor bidang kimia gunaan


  KOTA Damsyik yang kini ibu negara Syria turut terkenal dengan peralatan pedang apabila Suyuf ad Damas atau pedang Damsyik pernah disebut dalam kitab Al-Kindi.

  Di Barat, keluli damascus (damascus steel) menjadi lambang mutu peralatan pisau dan pedang yang terbaik pembuatannya di dunia sehingga hari ini, malah senapang lama dua laras buatan tangan masih kekal dengan gelaran laras damascus.

  Warisan seni pertukangan logam di Damsyik melalui proses evolusi yang panjang sebelum tiba ke kemuncak kegemilangannya.

  Kemunculan logam baru bermutu tinggi bertitik tolak dari usaha seorang remaja, Abu Musa Jabir Ibnu Hayyan yang diberi gelaran �Si Geber dari Abad Pertengahan�. Dia turut dikenali �Bapa Ilmu Kimia Dunia�.

  Sejarah dan pencapaian tokoh ilmuwan yang menyinari tamadun Islam dengan penemuannya yang membawa perubahan besar dalam kehidupan manusia ini, akan diceritakan menerusi episod keenam siri Ilmuwan Islam di TV3 malam ini.

  Siri kali ini yang memaparkan perkembangan bidang kimia turut mendapatkan pandangan pakar tempatan iaitu Prof Dr Ibrahim Abu Talib dari Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Dr Azman Jalar (Pusat Pengajian Fizik Gunaan, UKM)

  Kecemerlangan mengasaskan kaedah penyulingan pertama di dunia berjaya menempatkan diri Jabir sebagai ilmuwan terkemuka bidang perubatan dan kimia di Kufah (sekarang Iraq) sekitar 776 Masihi.

  Pada peringkat awal kerjaya, Jabir pernah berguru dengan Barmaki Vizier pada zaman Khalifah Abbassiyah pimpinan Harun Ar-Rasyid. Bagaimanapun, beliau tidak mengambil bulat-bulat ilmu teori yang diajar kepadanya.

  Sebaliknya berusaha sendiri melakukan uji kaji sehingga berjaya menghasilkan proses penyulingan yang disebut taqtir menggunakan peralatan kaca dilengkapi corong panjang yang bertindak sebagai kondenser (alat pengental).

  Penemuan bahan mineral dan asid, yang disiapkan pertama kali dalam penelitian mengenai alembik (Anbique) membuatkan proses penyulingan menjadi lebih mudah.

  Jabir banyak mengabdikan diri melakukan percubaan dan pengembangan kaedah asas ilmu kimia serta kajian terhadap pelbagai mekanisme tindak balas kimia untuk mencapai kemajuan dalam bidang penyelidikan.

  Beliau menegaskan bahawa kuantiti yang tepat daripada bahan kimia saling berhubungan dengan wujudnya tindak balas kimia yang akan berlaku.

  Oleh itu, bolehlah dikatakan bahawa Jabir meletakkan dasar ke atas hukum nisbah tetap.

  Sumbangan paling asas oleh Jabir dalam bidang ilmu kimia termasuk penyempurnaan pendekatan saintifik, seperti pada proses penghabluran, penyulingan, kalsinasi (penukaran logam kepada oksida dengan cara pembakaran), pejalwap dan penyejatan serta pengembangan terhadap beberapa peralatan untuk menjalankan eksperimen itu.

  Beberapa kejayaan dalam bidang kimia ialah dalam penyediaan asid nitrik, hidroklorik, sitrik dan tartarik. Umum tidak mempertikaikan penekanan Jabir dalam bidang eksperimen sistematik ini.

  Kerana itulah, beliau diberi gelaran �Bapa Ilmu Kimia Moden� oleh rakan sejawatnya di seluruh dunia.

  Pemikir Barat, Max Mayerhaff, dalam tulisannya ada menyebut bahawa jika ingin mencari susur galur perkembangan ilmu kimia di Eropah, maka bolehlah dijejaki secara langsung pada karya Jabir Ibnu Haiyan.

  Tegasnya, Jabir adalah seorang pelopor dalam beberapa bidang pengembangan ilmu kimia gunaan.

  Sumbangan beliau termasuk juga dalam pembangunan keluli, penyediaan bahan logam, bahan antikarat, tinta emas, penggunaan bijih mangan dioksida untuk pembuatan kaca, bahan pengering pakaian dan penyamakan kulit.

  3 comments:

  gilig said...

  nice, thank you for writing this.

  hakima-san said...

  assalamu'alaikum...

  ana mencari reference bout Jabir ibn Hayyan.. mohon di'quote' artikel ini ye... semoga usaha ini Allah redhai..amin.

  -arenept- said...

  salam.. mohon share artikel ini..